Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğu belirtildi. Aşılanan bireyin, hastalıktan korunmanın yanı sıra hastalığın toplumda dolaşmasını engelleyerek aşı olmamış kişilerin de korduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bağışıklama, sağlıkla ilgili kazanımlarla birlikte ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar. Her yıl 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası’nın amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı artırarak daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, böylece bu hastalıklardan kaynaklanan engelliliğin ve can kayıplarının önlenmesini sağlamaktır. Ayrıca aşı haftası, bağışıklamanın başarılarını kutlamak, kurtarılan hayatlar üzerindeki etkisini vurgulamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmeye yönelik çabaları desteklemek için önemli bir fırsat sunmaktadır." denildi.
Açıklamada, dünyada ve Türkiye’de yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nın (GBP), her çocuğun hayat kurtaran aşılara eşit erişimini sağlamaya yönelik küresel bir çaba olduğunun altı çizilirken, "GBP, sistematik aşılama programları aracılığıyla çeşitli bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeyi ve önlemeyi amaçlamaktadır. Bu program kapsamında ülkemizde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı (difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza tip b, pnömokok’a bağlı hastalıklar) aşı uygulanmaktadır." ifadesi kullanıldı.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) sayesinde büyük başarılara imza atıldığınun vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bu başarılardan en önemlisi, tarihte büyük salgınlara ve ölümlere yol açtığı bilinen çiçek hastalığının bağışıklama sayesinde 1977 yılından bu yana görülmemesidir. Benzer şekilde, önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci (poliomyelit) hastalığına karşı dünya genelinde yapılan yaygın aşılama çalışmaları sayesinde hastalık yok edilme aşamasına gelmiştir. Türkiye’de son çocuk felci vakası 1998 yılında görülmüş ve ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Teşkilatı Avrupa Bölgesi, 21 Haziran 2002’de 'Poliodan Arındırılmış Bölge' sertifikası almıştır. 1994 yılında başlatılan Maternal-Neonatal Tetanos (MNT) Eliminasyonu Programı da başarıya ulaşmış ve Türkiye, Nisan 2009 itibarıyla yenidoğan tetanosunu elimine etmiş (yok etmiş) ülkeler arasına girmiştir."
Bakanlık aşılamanın her çocuk için yaşamsal olduğu ve her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı olduğuna değinirken, "Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir. Erişkin yaş gruplarından özellikle ek aşılamalara ihtiyacı olanlar ile gebeler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık yetmezliği bulunanlar ve diğer risk gruplarındaki kişiler de sağlık risklerini azaltmak amacıyla gerekli aşıları hekimlerinin tavsiyelerine uyarak yaptırmalıdır. Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamındaki aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere aşı uygulamasının yapıldığı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 karliovahaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.